Video i folkefinansiering

mai 13, 20190 kommentarer

Hvorfor bruker vi videoinnhold?

Video blir stadig en viktigere del av innholdet som brukes i markedsføring, og vi kan si video er et virkemiddel som er mer minneverdig og mer praktisk for forbrukere å engasjere seg i. I fjor begynte Facebook å favorisere lengre videoer i nyhetsfeeder for å holde seere på plattformen basert på prosentandelen av hver video de så. Det er ikke uten grunn at 87% av alle markedsførere bruker videoinnhold i deres markedsføringsstrategier. 

Hva er viktig å tenke på?

Ifølge Kickstarter har prosjekter med video 67% mer sannsynlig å lykkes enn de uten. Det finnes ikke konkrete tall eller forskning på dette i Norge, men vi velger likevel å si at video er avgjørende også for kampanjer på norske plattformer. Kort fortalt er det viktig at man klarer å fortelle en historie på en engasjerende måte, med en kombinasjon av tekst, bilder og videoklipp som understøtter budskapet ditt.

Hvilken verdi du ønsker å levere, og hvilket problem det løser, er viktig å understreke. Gi utrykk for hvem du er, hvorfor du trenger penger og hva du ønsker å bruke de til. Det er viktig å huske på at det er ikke kun idéen din som støttes, men også deg og de du har med deg på laget. Vi vil si en god video til bruk i en kampanje er en video som er både informerende med også følelsesmessig engasjerende.  Med det for øye er det 5 tips vi ønsker å introdusere for å skape en vellykket og givende video og en bonusidé for å øke bevisstheten for prosjektet ditt!

Vær deg selv

Folk finansierer DEG som person akkurat like mye som de finansierer prosjektet ditt. De vil se deg, høre din lidenskap og bli begeistret overfor deg. Når filmen produseres, ta med all den positive energien du har, ha det gøy og smil.
Ta deg tid til å være den beste mulige versjonen av deg selv. Du trenger ikke å ha på deg verken kjole og slips – bruk klær som reflekterer seg og du føler deg komfortabel i. Det som er viktig er at du er den beste versjonen av deg selv på kameraet. Start å øve foran ditt eget kamera eller foran speilet. Dette gjør alt mye enklere når innspillingen skal foregå. 

Vær konkret

Det å fange oppmerksomhet er en kunst. Du har så lite som 8 sekunder på å overbevise seeren om at videoen din er verdt å fullføre og prosjektet ditt er verdt å investere i. Når du forbereder skript ditt, la det høres ut som deg. Les det foran venner eller familiemedlem, og se på dem blir engasjert. Hvis ikke du klarer å engasjere disse, er også sjansen for at dine senere seere ikke vil se hele videoen heller.

Det helt grunnleggende

Kickstarter har noen tips til sine kunder om hva en video skal inneholde. Fortell seere hvem du er. Fortell seere historien bak prosjektet ditt. Kom ut og be om folks støtte, forklarer hvorfor du trenger det og hva du skal gjøre med pengene sine. Vis hvor fantastisk belønningene dine er ved å bruke noen bilder eller liknende. Ikke minst, IKKE glem å takke for alle bidrag. Virker ganske selvforklarende, ikke sant?

Vi anbefaler vanligvis 60-90 sekunders video, men kampanjevideoer kan fort få en litt lengre total lengde, 2 til 4 minutter, alt etter som hvor mye du har å dekke. Filmen skal ikke bare være en liste over bestemte funksjoner, men også alle de overnevnte punktene. Basert på bransjestandarder sier vi at det utrykkes omtrent 150 ord per minutt i videoer. Det vil si at i løpet av 2 – 4 minutter med video vil du få en skriftlengde på 300 – 600 ord.

Pass på rettigheter

Hvorvidt din kampanje er et personlig prosjekt eller en forretningsvirksomhet, vær forsiktig med å bryte opphavsretten. Dette inkluderer musikk, logoer, bilder og video.

Lukk salget

La videoen din tilgjengeliggjøre belønninger eller fordeler ved å støtte deg. Vis konkrete eksempler og underbygg det du sier. Hele poenget med videoen er å få mer oppslutning! Ikke glem å spørre om penger eller støtte, og takke for støtten du får til prosjektet ditt. Høflighet kommer langt, og selv om de ikke donerer, vil de forhåpentligvis i hvert fall dele prosjektet eller videoen med andre!

Til slutt vil vi bare oppfordre til å bruk videoen for å fremme prosjektet så mye som mulig. Legg videoen og kampanjen ut på YouTube, Facebook, og del det på Twitter. Hvis du har en blogg, legger du inn videoen i et innlegg med koblinger tilbake til kampanjesiden. Er det et Internett-fellesskap som kan være interessert i videoen din (hint: selvfølgelig er det), finn dem og del videoen din.

Ser du etter inspirasjon for å komme i gang? Vi hjelper deg gjerne!